FaceBook Pixel Image

Regelmatig krijgen we de vraag over vanaf welke leeftijd urineverlies heviger wordt. Of urineverlies met de overgang te maken heeft. Of dat urineverlies en zwangerschap synoniem zijn. Of simpelweg met ouder worden. En dat terwijl jongvolwassenen ook urineverlies kunnen hebben.

Is urineverlies bij vrouwen en mannen überhaupt gerelateerd aan leeftijd? Ja en nee. Dat moeten we even uitleggen.

 

Incontinentie en leeftijd? Niet altijd synoniem!

Incontinentie en leeftijd zijn niet altijd synoniem. Sterker nog, urineverlies is niet uitsluitend een probleem dat zich voordoet bij het ouder worden.

Denk maar aan incontinentie tijdens de zwangerschap. Dat is een alom bekend verschijnsel. Je leest er in dit artikel meer over.

Naast zwangerschap is er ook een significante groep jongvolwassenen die te kampen heeft met incontinentie. Dit bewijst dat urineverlies niet louter een kwestie van leeftijd is, maar dat ook andere factoren, zoals lichamelijke conditie en levensstijl, een rol kunnen spelen.

Ten slotte komt urineverlies tijdens de overgang veel voor. Daarom trappen we dit artikel hiermee af.

Vrouw die nadenkt over urineverlies tijdens de overgang

Urineverlies en de Overgang

Krijg je naarmate je ouder wordt meer kans op urineverlies? Ja, helaas wel.

Zo is ongewenst urineverlies tijdens de overgang een veelvoorkomend probleem. De spieren in je bekkenbodem worden zwakker door de daling van vrouwelijke hormonen in je lichaam.

Urge incontinentie én stressincontinentie na de overgang

Tijdens deze fase ervaren veel vrouwen veranderingen plasklachten, wat soms zelfs tot ongewild urineverlies leidt. Dit kan zowel bij inspanning optreden, zoals bij het niezen, hoesten of lachen (stressincontinentie), als bij een plotselinge aandrang om te plassen (urge incontinentie).

Dit heeft veelal te maken met de verminderde oestrogeenproductie tijdens de overgang, die een belangrijke rol speelt in het behoud van kracht en elasticiteit van het weefsel in de bekkenbodem.

Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om urineverlies tijdens deze levensfase te stoppen. Lees daarvoor vooral verder.

“Mijn plas liep er zomaar uit! Ik kon het niet tegenhouden. Een operatie wilde ik niet.

Eerst dacht ik dat de SUN training een commerciële truc was. Gelukkig bleek dit niet waar te zijn.

Ik ben erg blij dat ik door de training geen operatie nodig heb. Nu hoef ik zelfs niet meer naar de wc voor het wandelen!”

Ontdek hier hoe Marieke een operatie kon voorkómen.

Marieke (63 jaar)

Incontinentie bij Jongvolwassenen

Dat incontinentie en leeftijd niet onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, zie je duidelijk als je kijkt naar het percentage jongvolwassenen dat kampt met urineverlies:

Maar liefst 1,3% van de jonge mensen onder 25 jaar in Nederland zit opgescheept met ongewild urineverlies.

Dat lijkt misschien niet veel, maar het is met ruim 65.000 toch een flinke groep. Onder jongvolwassen vrouwen is het percentage (2,5%) zelfs 12 keer zo hoog als bij jonge mannen (0,2%).

De schaamte is vaak nog groter dan op latere leeftijd, omdat urineverlies na de zwangerschap min of meer geaccepteerd is.  

Bij jonge mensen zijn het vaak verkrampte spieren in de bekkenbodem die de oorzaak zijn van urineverlies. Hun buik inhouden, maar ook onzekerheid over het eigen lichaam kunnen bijdragen aan te strak gespannen bekkenbodemspieren. Net als paardrijden, ballet en turnen.

Grafiek van incontinentie onder jongvolwassenen

“Als ik buitenshuis was keek ik om mij heen waar ik eventueel zou kunnen plassen. Zelfs al was het maar een autoritje van 10 min. Ik ging niet meer naar feestjes of uit eten. Ik voelde me verdrietig en had soms paniekaanvallen.

De Rust in je blaas training zorgt ervoor dat ik met kleine stapjes weer naar buiten durf. Zo fijn!”

Yara (20 jaar)

Urineverlies Tijdens en Na de Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van urineverlies. De baby drukt langdurig op de bekkenbodem, waardoor de bekkenbodemspieren harder moeten werken. Ze kunnen dan zwakker worden.
Dit kan bij zwangere vrouwen van alle leeftijden gebeuren, of het nu hun eerste kindje is of niet.

Blije zwangere vrouw die haar buik vasthoudt

Urineverlies na de bevalling

Na de bevalling kan het zelfs nog erger worden. Veel kersverse moeders, wel één op de drie, hebben last van urineverlies als ze druk zetten op hun bekkenbodem. Vooral in de eerste maanden na de geboorte van de baby is dit een probleem.
Gelukkig is er goed nieuws: met de SUN training kun je je bekkenbodem weer flexibel en krachtig maken, zodat je urineverlies bij inspanning stopt.

“Ik had al vóór de zwangerschappen urineverlies. Daarna werd het er natuurlijk niet beter op. Toen ik weer ging hockeyen, kon je de natte plekken zien.

Door de SUN training ben ik ervan af! Je leest wel die reviews en dan denk je: dat zal vast niet voor mij zijn weggelegd. Maar wel dus. Dat is heel tof!”

Ontdek hier hoe Marlies haar urineverlies stopte

Marlies (40 jaar)

Verloskundige en moeder

Vormen van Incontinentie ongeacht leeftijd

De meest voorkomende vorm van urineverlies is stressincontinentie. Veel vrouwen in de overgang zullen dit herkennen. Net als vrouwen met incontinentie na de zwangerschap.

Wat je daarnaast vaak ziet, is aandrangincontinentie, een overactieve blaas of voorzorgsplasjes.

In sommige gevallen kan functionele incontinentie het probleem zijn. Meer over verschillende vormen van incontinentie, de oorzaken en de natuurlijke aanpak, lees je in dit artikel.

Gelukkige mensen van diverse leeftijden zonder urineverlies of incontinentie.

Aanpakken van Incontinentie op Elke Leeftijd

Het goede nieuws: je hoeft niet voor de rest van je leven met incontinentie rond te lopen. Weer terug naar een normaal leven zonder incontinentieproblemen is mogelijk. Gelukkig kun je op elke leeftijd urineverlies aanpakken.

Met een aanpak die anders is dan je gewend bent. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Online, dus vanuit je eigen huis te volgen. Maar wel met de begeleiding die jij verdient.

En met ervaring bij mensen zoals jij: positief ingestelde aanpakkers, die doen wat ze zeggen.

Ben jij dat? Zo eentje die aan de slag gaat. Die elke dag een stapje zet, omdat je een droom hebt. Die geniet van actief zijn, van eropuit gaan, van onbezorgd en spontaan kunnen leven.

– Heb je ongewild urineverlies bij inspanning, zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, sporten? Lees dan wat de SUN training voor jou kan betekenen. Voor vrouwen met urineverlies na de zwangerschap, incontinentie na de overgang en uiteraard ook voor urineverlies bij jongvolwassenen. 

– Heb je last van urineverlies voordat je op de wc zit, een overactieve blaas of voorzorgsplasjes? Check dan de Rust in je blaas training. Voor mannen en vrouwen, van jong tot oud.