FaceBook Pixel Image

Urineverlies na zwangerschap en bevalling is een onzichtbare last die veel vrouwen dragen. Uit onderzoek blijkt: na de bevalling verliest 19 procent tot een derde van hen ongewild urine. Dit gebeurt vooral in het eerste jaar na de geboorte. 

Gelukkig het hoeft niet zo te blijven. Er zijn namelijk verschillende manieren om te herstellen en deze zijn misschien niet wat je verwacht.

 

Oorzaken van Urineverlies na Zwangerschap en Bevalling

De druk op de bekkenbodemspieren zorgt tijdens de zwangerschap bij een op de drie vrouwen tot urineverlies. Zij hebben tijdens de zwangerschap dus al last van ongewild urineverlies.

Illustratie van bekkenbodemspieren, belangrijk voor controle over urine

Ongewild urineverlies na de bevalling treedt in de meeste gevallen op bij:

  • Vaginale bevalling
  • Baby met een hoog geboortegewicht
  • Tangverlossing of gebruik van vacuümpomp
  • Bevalling die lang duurt
  • Veel persen
  • Het gebruik van weeënopwekkers

Daarnaast krijgen vrouwen die tijdens de bevalling last hebben van een inscheuring of een knip ook vaak tijdelijk urineverlies. De bekkenbodemspieren en de sluitspier doen er namelijk even over om hun coördinatie weer terug te krijgen.

De Rol van je Moederlichaam

Tijdens de zwangerschap staat je lichaam in het teken van je kind-in-wording. Stel je maar voor: uit een eicel en een spermacel laat jij in negen maanden een volledig kind ontstaan.

Vervolgens gaat dat zorgen voor je kind nog even door. Zeker als je borstvoeding geeft.

De negen maanden ontzwangeren is dus niet alleen een bakerpraatje. Je lichaam heeft simpelweg tijd nodig om een nieuwe balans te vinden.

Ja, een nieuwe balans. Je lichaam zal niet snel weer functioneren alsof de zwangerschap en bevalling nooit hebben plaatsgevonden.

Je geeft je lichaam en dus jezelf een cadeau als je accepteert dat je veranderd bent. Je bent moeder, met een lichaam dat zorgdraagt voor een kleintje.

In de eerste weken na de bevalling gaan hardlopen past daar dus gewoon niet bij. Sowieso is sporten in de eerste zes weken vaak te zwaar voor je lichaam.

Het is belangrijk om te weten dat incontinentie meestal binnen drie maanden na de bevalling verdwijnen. Geef je lichaam dus de tijd!

De Standaard Aanpak: Aanspannen tegen de Lucht in

De standaard aanpak van urineverlies na de bevalling richt zich vaak op het aanknijpen van de bekkenbodemspieren. Deze aanpak is wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt bij 36% van de vrouwen in enige mate te helpen. Wel zo lang je de oefeningen blijft doen.

Bij bijna tweederde van de vrouwen heeft het geen enkel effect. Dat komt doordat er niet altijd sprake is van verzwakte bekkenbodemspieren.

De SUN training: Unieke, Holistische Aanpak die Werkt

De SUN training is een unieke, holistische aanpak. Het combineert eeuwenoude technieken met moderne medische kennis. Daarnaast hebben inmiddels meer dan 4000 vrouwen meegedaan aan de training. 
Uniek en holistisch houdt bovenal in dat je niet simpelweg wat bekkenbodem oefeningen doet. Je urineverlies stopt namelijk als je een flexibele bekkenbodem hebt. Niet eentje die overtraind is. Een flexibele bekkenbodem is namelijk in staat om te reageren op verhoogde druk.

Collage van vrouwen na bevalling: actief zonder urineverlies tijdens yoga, hardlopen, kind tillen.

Floor: “Mijn urineverlies na de zwangerschap is gestopt!”

Floor, moeder van vier, deed na haar laatste bevalling bekkebodem oefeningen. Die deed ze trouw, maar haar kracht nam niet toe. En het urineverlies bleef. Ze durfde haar kinderen niet eens meer te dragen, bang voor een natte broek.

Ze begon met de SUN training, omdat ze een operatie wilde voorkómen. Vier weken later bleek de kracht in haar bekkenbodemspieren verdubbeld! En een paar maanden later was ze voorgoed van haar urineverlies af.

Voorgoed? Ja. Zelfs twee jaar na de SUN training heeft ze geen urineverlies meer. Zelfs na een lange dag of tijdens het sporten. En oefenen is niet meer nodig, haar bekkenbodemspieren doen weer wat ze horen te doen: klappen opvangen.

Floor, een tevreden deelnemer van de SUN training, die haar urineverlies na de zwangerschap heeft gestopt

Stress incontinentie na zwangerschap en bevalling

Als je urineverlies hebt na je zwangerschap en bevalling bij:

  • lachen
  • hoesten, niezen
  • tillen
  • springen
  • hardlopen
  • sporten

Dan is de SUN training voor jou de oplossing. Deze vorm van incontinentie heet stress incontinentie. Stress betekent hier druk op je bekkenbodem.

De SUN training gaat verder dan een bekkenbodem training. Je leert op de juiste manieren je bekkenbodem flexibel te maken. Daarom is de training zo succesvol: je stopt blijvend je urineverlies en hoeft niet levenslang te oefenen. Dat is wat je wil, toch?

Urineverlies na Bevalling: Stop het Zelf

Urineverlies na zwangerschap en bevalling is een reis. De eerste stap is begrip voor je veranderde lichaam. Wees net zo lief voor jezelf als voor dat kleine mensje dat in je buik woonde.

De volgende stappen leiden naar het stoppen van je urineverlies en het terugkrijgen van je vrijheid.

Ben je klaar om op reis te gaan? Start dan met het gratis webinar “7 tips om je urineverlies bij inspanning te stoppen”. In dit webinar ontdek je wat werkt bij het stoppen van je urineverlies.

Het webinar duurt meestal een uurtje. Aan het einde kun je je vragen stellen. We zorgen voor je privacy: je bent anoniem in de uitzending en de andere deelneemsters zie je niet.

Zet die volgende stap op weg naar je vrijheid en klik op onderstaande knop.