FaceBook Pixel Image

Onlangs werd ik geïnterviewd voor de online nieuwssite voor vrouwen vrouw.nieuws.nl over urineverlies. Een samenwerking met Healthy Woman, arbodienst voor vrouwen, die taboes bespreekbaar wilt maken.

Hier lees je het artikel:

Dr. Erna Beers (45) is arts, seksuoloog in opleiding en moeder. Bijna vijf jaar geleden heeft ze haar eigen bedrijf opgestart en helpt sindsdien talloze vrouwen hun urineverlies te stoppen. Ik spreek met haar om meer te weten te komen over dit taboeonderwerp en haar training.

Rond vijftig procent van alle vrouwen heeft last van urineverlies. Dat zijn één op de twee vrouwen. Oorzaak kunnen verzwakte bekkenbodemspieren door vaginale bevalling, of hormonale veranderingen in de overgang zijn. Maar ook vrouwen die geen kinderen hebben en niet in de overgang zitten, kunnen last hebben van urineverlies. Meestal ligt dat dan aan te strakke bekkenbodemspieren. “Stel het je voor als een ballonnetje, dat je heel hard opblaast. Als je dan een speld pakt, kun je hem makkelijk kapot prikken. Zo zit het ook met te strak gespannen bekkenbodemspieren. Als ze te strak gespannen zijn, kunnen ze geen extra klap door niezen of hardlopen meer aan.” Hoeveel urine een vrouw verliest, verschilt. Vaak begint het met druppeltjes, maar het kunnen ook wel scheutjes zijn.

Vrouwen voelen zich niet meer aantrekkelijk

Urineverlies verandert het alledaagse leven van een vrouw geheel. Met de kinderen spelen, sporten, hobbyen, spontane seks. Zo veel kan niet meer of wordt in zekere mate beperkt door inlegkruisjes, maandverband en het vermijden van urinegeur. Veel vrouwen zien urineverlies aan als iets ‘wat erbij hoort’. Ze passen hun levensomstandigheden aan en vermijden risicovolle bewegingen en situaties.

“Incontinentiemateriaal hoort bij het oud zijn. Ben je 32 en heb je twee kinderen gekregen en daarom last van urineverlies, dan speelt er veel schaamte”

Doordat urineverlies nog steeds ten onterechte geassocieerd wordt met veroudering spreken veel vrouwen er niet zo makkelijk over en zoeken vooral geen hulp. En zelfs als doen ze dat, dan is de aanpak in de Westerse geneeskunde ofwel niet helpend ofwel vrij rigoureus. Hoewel urineverlies vaak voorkomt, het is nog steeds onder-besproken.

“Ik werk in de taboesfeer”

Mannen accepteren het urineverlies van hun vrouwen meestal ook als iets wat erbij hoort. “Je raakt een beetje je vrouw kwijt. En zo voelen de vrouwen het natuurlijk ook. Ze zijn moeders, en voelen zich niet meer de aantrekkelijke vrouwen die ze ooit zijn geweest.” Dat heeft ook invloed op hun seksleven. Zo is spontane seks vanwege een maandverband niet meer aan de orde, en voelen vrouwen zich lichamelijk minder op hun gemak.

De oplossing ligt bij de Taoïsten

Buiten de grenzen van de Westerse geneeskunde trainden de Taoïsten in China 5000 jaar geleden al hun bekkenbodemspieren. Een echt geheim, dat hofdames en de keizerin deelden om betere seks met de keizer te kunnen hebben. De kwaliteit van de keizerlijke seks was van groot belang – zo werd een goed seksleven gezien als bron van energie en belangrijke basis voor het nemen van weloverwogen beslissingen.

“Toen ik me in Taoïsme aan het verdiepen was, merkte ik dat ze toen kennis hadden die wij nu niet meer hebben. Dat vond ik fascinerend.”

Naast betere seks heeft het trainen van bekkenbodemspieren ook een gunstige bijwerking: het stoppen van urineverlies. Door te trainen met een weerstand worden de bekkenbodemspieren strakker en kunnen ze daardoor het urineverlies weer tegenhouden. “Ik vond dat zo logisch dat ik dacht: ik moet hier iets mee.”

Taoïstische kennis toegepast

Erna Beers heeft de kennis van de Taoïsten en van de Westerse geneeskunde gecombineerd in een hedendaagse training. Door middel van een online training op stopurineverliesnu.nl leren vrouwen hun bekkenbodemspieren zowel te ontspannen als aan te spannen. “Ik heb zelf ook last gehad van urineverlies. Door de oefeningen was ik er snel vanaf. Trainen hoeft niet meer.” Niet alleen bij Erna zijn de resultaten van haar spiertraining uitstekend: “Het is een ontzettend succesvolle training. Vrouwen die al jarenlang last van urineverlies hebben en al bij een bekkenfysiotherapeut zijn geweest, waar ze geen effect hadden, hebben door mijn training wel een effect. Dat is echt superfijn!” Erna levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van een groot taboe en het herstellen van levenskwaliteit van veel vrouwen.

Dit artikel is geschreven door HealthyWoman.

Je kunt artikel het ook lezen op vrouw.nieuws.nl.

Wil jij de negatieve invloed van ongewenst urineverlies op jouw dagelijks leven achter je laten? En simpelweg lachen, bukken, tillen, hoezen, niezen zonder urineverlies?

Lees snel verder over de SUN training.

Wil je weten wat anderen van de SUN training vinden? Kijk maar eens bij de uitgebreide reviews over de SUN training.