Keer op keer verbaas ik me dat vrouwen min of meer accepteren dat incontinentie erbij hoort. Zich aanpassen aan de situatie. Uit schaamte, uit gewoonte, uit onwetendheid.

Regelmatig zijn er vrouwen die de vragenlijst invullen op de website, waarmee je kunt testen hoe erg je urineverlies is. Er staat ook een vraag bij hoeveel invloed het ongewilde urineverlies heeft op je dagelijks leven, op een schaal van 0 tot 10.

Ongemerkte aanpassingen

Laatst sprak ik een vrouw die een 3 had ingevuld als antwoord op die vraag. Terwijl ze geopereerd zou gaan worden. Ik begreep er niks van: waarom zou je je laten opereren, inclusief narcose, littekenweefsel en een behoorlijk laag slagingspercentage, als de invloed op je leven slechts een 3 is? Ik stelde haar deze vraag.

Toen kwam de aap uit de mouw: ze had haar leven aangepast aan het urineverlies en daarom was het nu nog maar een 3. Wat noemde ze op?

– Ze had de sport waar ze haar hele leven al mee bezig was geweest in de ban gedaan, omdat het steevast gepaard ging met urineverlies

– Ze droeg continu maandverband en ja, als dat op was, brak er paniek uit: dan ging ze weg van een feestje

– Hoewel ze in uiterste nood ook weleens toegaf dat zij het was die niet fris rook

Zo waren er nog meer voorbeelden van aanpassingen die ze in de loop der jaren had gedaan.

“Een 11 op een schaal van 0 tot 10”

Na deze opheldering gaf ze aan dat de invloed van de incontinentie eigenlijk wel een 11 was op een schaal van 0 tot 10.

En dan te bedenken dat het echt heel eenvoudig is om je incontinentie te stoppen. Zelfs als je tot nu toe zonder resultaat bij een bekkenbodemtherapeut hebt getraind of oefeningen van je huisarts hebt gedaan. En zelfs als de klachten ernstig zijn.

Lees hier het verhaal van een deelneemster die ook haar favoriete sport aan de wilgen had gehangen. Totdat ze de SUN training had gevolgd.

“Ik was gestopt met hardlopen”

Ik ben een hardloper, maar ik was gestopt omdat ik niet meer kon hardlopen zonder dat ik urine verloor. Bij de finish van de Dam-tot-Damloop dacht ik: dit kan niet waar zijn! Ik droeg een inlegkruisje, maar dat was niet genoeg…

Ik ging over op wandelen, omdat je dan niet zo hard neerkomt als bij hardlopen. Maar tijdens een lange wandeling droeg ik incontinentiemateriaal en zelfs dat was niet voldoende. Toen dacht ik: ik moet echt aan de slag!

“Ik zou nooit naar mijn huisarts gegaan zijn”

Ik schaamde me voor het urineverlies. Ik zou nooit naar mijn huisarts gegaan zijn. Maar ik wist ook dat het alleen maar erger zou worden. Toen ik Erna hoorde vertellen over de cursus dacht ik meteen: dit moet ik doen! Haar passie dat incontinentie niet nodig is, dat ze dat echt wil oplossen voor zoveel mogelijk vrouwen, dat overtuigde me. Ik vond het ook fijn dat Erna arts is. Ze heeft haar kennis niet zomaar ergens opgedaan, ze kan het echt onderbouwen. Dat gaf me vertrouwen, plus het feit dat het zo eenvoudig is op te lossen.

“Ik kan nu hardlopen zonder urineverlies”

Voor de besloten Facebook groep heb ik me niet aangemeld. Over dit onderwerp hoeven andere mensen niet 1-2-3 van alles te weten. De cursus zonder de Facebook groep was voldoende, want ik ben van mijn klachten af! Ik kan nu hardlopen zonder urineverlies en als ik moet niezen, hoef ik niet meer na te denken. Het gaat nu vanzelf goed. Ik vind het gewoon geweldig! Ik kan het alle vrouwen die urineverlies hebben aanbevelen! Ik ben echt heel erg blij dat ik de cursus heb gedaan.

Mariëlle, 49 jaar

Heb jij ook genoeg van alleen maar wandelen? Wil je, net als Mariëlle, weer ‘droog’ hardlopen? Lees dan hieronder over de SUN training.