De Strijd Met een Volle Blaas
Je zit in de bioscoop, helemaal verdiept in een film. Dan wordt het doek zwart en het licht gaat aan. Pauze.
Plotseling voel je de aandrang. Je snelt richting wc, waar je lang niet de enige blijkt te zijn. Als je het nu maar haalt zonder natte broek.
Door die rij bij de wc besef je: Je bent niet de enige. Plotselinge aandrang is een veelvoorkomend probleem, zowel bij mannen als vrouwen. Gelukkig kun je de aandrang tot plassen verminderen. En niet zo’n beetje ook.
Overactieve Blaas, Urge Incontinentie, Voorzorgsplasjes
Definitie van constante aandrang tot plassen
Constante aandrang tot plassen is het herhaaldelijk en dringend gevoel dat je moet plassen. Dit gevoel treedt vaker dan 8 op een dag op.
Dit gebeurt wanneer je hersenen besluiten dat je blaas geleegd moet worden. Ja, je hersenen… niet je blaas.
De boosdoeners achter de frequente aandrang
Er zijn verschillende factoren die de frequente aandrang om te plassen kunnen veroorzaken. Het kan te maken hebben met wat je drinkt, bijvoorbeeld koffie of alcohol. Ook medische oorzaken zoals een overactieve blaas, een blaasontsteking of een vergrote prostaat kunnen een rol spelen. Meer over de boosdoeners ontdek je in de blog “Rust in je overprikkelde of gevoelige blaas? Het kan!”
De gevolgen voor je dagelijkse leven
Aandrang tot plassen domineert al snel je dagelijks leven. Dit heeft een grote invloed op je activiteiten, je spontaniteit, je plezier, zelfvertrouwen en onbevangenheid.
Je krijgt te vaak het gevoel alsof je blaas vol is. De drang om naar het toilet te gaan is groot. Dit kan sociaal belemmerend werken en je nachtrust verstoren.
Het kan je zelfs een gevoel van radeloosheid geven, zoals Julia ervoer.
Kennis en actie zijn nodig om dit patroon te doorbreken. Alleen dan kun je weer het heft in eigen hand nemen.
Het Begrijpen van Aandrang tot Plassen
De rol van blaas, ruggenmerg en hersenen
Laten we met een vergrootglas kijken naar wat er binnenin ons gebeurt.
Onze blaas is als een zorgzame koerier die voortdurend updates stuurt over de hoeveelheid urine. Deze informatie gaat naar het ruggenmerg.
Dit ruggenmerg is de poortwachter: het regelt welke signalen doorgaan naar onze hersenen. En hier komen de hersenen in beeld – de dirigent die beslist welke muziek er gespeeld wordt.
De invloed van emoties en omgeving
Je hersenen hebben een oeroud veiligheidssysteem. Je kunt alleen plassen als je je veilig voelt. Onderstaande video bewijst dat.
Je hersenen beslissen of je veilig bent of niet. Dit is de reden waarom je bij het slot van je voordeur plotseling aandrang krijgt. Je hersenen vinden dat het veilig genoeg is. Onhandig, maar waar.
Ook emoties hebben invloed op je aandrang. Als jij boos wordt als je wéér aandrang hebt, houdt dat het probleem in stand. Je hersenen zijn als een gevoelige antenne die reageert op alles om je heen.
De Sleutel voor Verminderen van Aandrang tot Plassen
Het doorbreken van de negatieve spiraal
Kun je je hersenen omscholen zoals een oude hond nieuwe trucs leert? Absoluut!
Door je hersenen te trainen, kun je de overmatige aandrang doorbreken. Je emoties en ervaringen aanpassen zijn daarbij de sleutel.
Gedachten als dubbelsnijdend zwaard
En omdat emoties uit gedachten voortkomen, zijn deze ook belangrijk. Onze gedachten kunnen soms onze ergste vijand zijn. Ze kunnen zelfs de aandrang erger maken. Maar verander je je gedachten, dan verander je ook de aandrang.
Het Pad naar de Oplossing: Stappen Vooruit
Niet: Vermijden of Vechten
Het is nodig om te begrijpen dat het doen van voorzorgsplasjes niet de juiste aanpak is. Maar… vechten tegen de aandrang door de plas op te houden en uit te stellen is dat ook niet. Deze tactieken kunnen je ruggenmerg en hersenen overprikkeld houden, waardoor de symptomen blijven bestaan.
Wel: Begrijpen en Geduld Hebben
De sleutel tot het normaliseren van de aandrang om te plassen is het begrijpen van de oorzaak. Het helpt als je dit beseft: overprikkeling van het ruggenmerg en de hersenen is de oorzaak van je aandrang. Door dit te combineren met geduld en mildheid leg je een sterke basis voor verbetering.
Vrijheid uit de Gevangenis van Aandrang
Als je lang last hebt gehad van een frequente aandrang om te plassen, voelt het niet fijn. Dit gebeurt terwijl je blaas niet vol is. Het kan aanvoelen alsof je een gevangene bent van deze aandrang. Met kleine stappen kun je ontsnappen uit de gevangenis en de vrijheid weer ervaren.
Praktische Tips in het gratis e-boek
In het gratis e-boek Rust in je (overactieve) blaas krijg je:
- Heldere uitleg over hoe je overactieve blaas, urineverlies bij aandrang en/of voorzorgsplasjes zijn ontstaan.
- Praktische tips waar je zelf mee aan de slag kunt om de aandrang te verminderen.
Wees Mild, Geduldig en Vasthoudend
Het lijkt misschien eenvoudig zoals het hier wordt beschreven. Als je al langere tijd last hebt van een overgevoelige blaas, weet je hoe uitdagend het kan zijn. Met de praktische tips uit het gratis e-boek kun je zelf aan de slag.
Wil je liever nu meteen gebruikmaken van de Rust in je blaas training? Dat kan! De training biedt je alle kennis en ervaring van dr. Erna Beers. De training is wetenschappelijk onderbouwd.
In de training leer je de aandrang tot plassen te verminderen. Zo kun je je leven weer leiden zonder constante onderbrekingen. En jij eindelijk rust in je blaas hebt.
De training helpt bij een overactieve blaas, urge incontinentie en voorzorgsplasjes. Het programma biedt een praktisch stappenplan voor rust in je blaas. Zodat jij straks de vrijheid ervaart om te gaan en staan waar jij wilt, net als de eerdere deelnemers aan de training. Hun ervaringen ontdek je hier.
Geraadpleegde bronnen: