Word je ’s nachts vaak wakker met de drang om te plassen? Nycturie, of vaak plassen ‘s nachts, kan een echte verstoring zijn. Veel plassen in de nacht komt bij mannen en vrouwen voor. Ontdek hoe vaak ’s nachts plassen normaal is en welke factoren nycturie veroorzaken. En natuurlijk wat je eraan kunt doen.

 

Hoe vaak plassen ‘s nachts is normaal?

Het is normaal om één tot twee keer per nacht te plassen. Als je vaker opstaat, vraag je je misschien af: waarom moet ik zo vaak plassen s nachts? Dit kan duiden op een overactieve blaas of een andere verborgen ziekte. Dit geldt vooral als je vaker dan tweemaal per nacht ontwaakt.

Schematische weergave van de menselijke blaas

Medicijnen en vaak plassen in de nacht: Een verborgen verband

Sommige medicijnen, zoals plaspillen en bloeddrukverlagers, kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Dit geldt ook voor sommige psychiatrische medicijnen. Dit geldt voor mannen en vrouwen die ’s nachts vaak moeten plassen.

Het is nuttig om met je arts te overleggen. Je kunt alternatieven of aanpassingen aan het tijdstip van inname bespreken. Zo kun je nachtelijk ongemak verminderen.

 

Factoren die bijdragen aan nycturie

Behalve medicijnen zijn er andere factoren die bijdragen aan vaak plassen in de nacht. Hormonale veranderingen, vooral bij vrouwen in de overgang (menopauze), kunnen de capaciteit van de blaas verminderen.

Mensen kunnen vaker ’s nachts naar het toilet moeten gaan naarmate ze ouder worden. Dit geldt ook voor mensen met een vergrote prostaat, vaak blaasontstekingen en diabetes. Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan dit fenomeen.

Man die 's nachts wakker wordt door plasdrang

Praktische tips om ’s nachts minder te plassen

Wat kun je zelf doen tegen nycturie? Van het beperken van vloeistoffen ‘s avonds tot een slimme plas voor het slapengaan. Beperk je inname van cafeïnehoudende dranken en alcohol in de avond. Deze kunnen namelijk je blaas irriteren en je drang om te plassen stimuleren.

Je kunt voor de klacht vaak plassen ‘s nachts thuisarts raadplegen of een uroloog bezoeken. Het is belangrijk om eventuele medische oorzaken uit te sluiten.
Als er geen medische oorzaak is voor het plassen in de nacht, dan is het e-boek ‘Rust in je blaas’ jouw volgende stap.

Hersenen die verbinding maken met de blaas

Download het e-boek voor rustige nachten

Het e-boek legt uit hoe een overactieve blaas en frequent nachtelijk plassen ontstaan. Bovendien ontdek je waarom deze klachten vaak niet vanzelf verdwijnen.

Je ontdekt dat het niet je blaas, maar je hersenen zijn die beslissen of je plast. En dat is goed nieuws, want daar zit de sleutel tot succes.

Dr. Erna Beers, arts, heeft het e-boek geschreven. Ze doet al jaren onderzoek naar de verbinding tussen je brein en je blaas. Haar aanpak maakt dat je rust in je blaas krijgt zonder medicatie of operatie.

Foto van omslag e-boek Rust in je blaas

“De uitleg over hoe je weer rust en controle krijgt. Echt een eye opener!”

– Els (44 jaar)

“Door de duidelijke uitleg heb ik vertrouwen gekregen dat je er iets aan kunt doen.”

– Marnix (65 jaar)

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat frequent nachtelijk plassen niet enkel je slaap kan verstoren. Het kan ook wijzen op een verborgen medische aandoening. Stel vragen en onderneem actie voor een goede nachtrust zonder onderbrekingen.