FaceBook Pixel Image
‘Waarom moet ik zo vaak plassen?’ Google geeft ruim drie miljoen treffers over mogelijke oorzaken van vaak plassen. En tips tegen vaak plassen. Maar welke snijden hout?

Hoe vaak is ‘vaak plassen’ eigenlijk? Waar je normaal per etmaal zes of zeven keer naar de wc gaat, betekent ‘vaak moeten plassen’ vaak wel het dubbele. Als je tien keer dag of vaker moet plassen, heb je een overactieve blaas. Logisch dat je dan wel twee keer nadenkt voordat je van huis gaat.

Symptomen vaak plassen

Heel vaak plassen – ruim een miljoen mensen in Nederland kunnen erover meepraten. Die continue druk op je blaas is inderdaad om gek van te worden. Je loopt tig keer per dag naar de wc terwijl je niet eens zo veel hebt gedronken. Het gevoel dat je nú moet plassen, is extreem sterk.

Andere symptomen zijn een vervelend gevoel tijdens het vrijen, problemen met de ontlasting (bovenal bij mannen) en vermoeidheid (bij ’s nachts vaak plassen). Soms gebeurt het dat je de controle over je blaas helemaal verliest en last krijgt van ongewenst urineverlies. Je kunt bijvoorbeeld je plas niet meer ophouden zodra je aandrang voelt. Ook dat nog.

Moet je echt vaak en veel plassen, dan is er mogelijk meer aan de hand. Meer dan drie liter per dag plassen zonder dat je heel veel drinkt, kan wijzen op diabetes insipidus. Je hersenen geven te weinig van het zogeheten antidiuretisch hormoon af óf je nieren zijn er ongevoelig voor. Dit hormoon zorgt ervoor dat je niet te veel vocht uitplast, maar bij diabetes insipidus krijg je geen seintje.

Verder onderzoek via de huisarts is nodig om de oorzaken van vaak plassen vast te stellen.

Zoveel liter vocht per dag uitplassen komt relatief weinig voor. Veel vaker ga je in de helft van de gevallen onnodig plassen, omdat je blaas bij lange na niet vol was.

Vaak plassen: oorzaak of gevolg?

Welke oorzaken van vaak plassen op jou van toepassing zijn?

Het kan puur fysiek zijn, zoals:

  • Een beschadiging van de zenuwen, bijvoorbeeld door MS, Parkinson of Alzheimer
  • Blaasstenen
  • Een blaasontsteking
  • Een blaastumor
  • Een goedaardige prostaatvergroting

Het kan ook zijn de je (onbewust) je bekkenbodem te veel aanspant. Zo ontstaat er een gevoel van druk op je blaas.

Soms komen klachten door invloeden van buitenaf, zoals:

  • Een operatie in het bekkengebied
  • Bestraling in het bekkengebied
  • Medicijnen, zoals plastabletten bij hoge bloeddruk en antidepressiva

Maar vaak is het ’t kip-eiverhaal: uit voorzorg ga je extra vaak naar de wc, wat maakt dat je blaas niet meer gewend is langer je plas op te houden. Al bij een kleine blaasinhoud voel je de aandrang om te plassen. Je hersenen geven steeds sneller een seintje: nú gaan!

Tips tegen vaak plassen die (niet) helpen

Er zijn wat algemene tips tegen vaak plassen die je kunt uitproberen. Zo ervaren mensen met overgewicht soms minder klachten nadat ze zijn afgevallen.

Ben je een fervent koffiedrinker, drink je veel zwarte thee of kun je niet zonder energy drinks? Cafeïne triggert je blaas, laat daarom je favoriete drankje eens een paar weken staan. Hetzelfde geldt voor alcohol, nicotine en drugs.

Soms schrijft de arts medicijnen voor die ervoor zorgen dat de blaasspier ontspant. Deze medicatie helpt vaker niet dan wel. Mensen stoppen er ook vaak mee door de forse bijwerkingen.

Een combinatie van medicijnen en een blaastraining komt ook vaak voor. Met een blaastraining leer je je plas uit te stellen en zo minder vaak naar de wc te gaan. Dat heeft helaas een averechts effect, zoals je kunt lezen in dit blog over hoe goed een blaastraining echt helpt.

Ingrijpendere manieren om in te zetten bij een overactieve blaas zijn een neurostimulator, wat een grote ingreep is. Of botox-injecties in je blaas, die steeds herhaald moeten worden en risico geven op helemaal niet meer kunnen plassen. Op een blaasvergroting zit je ook niet te wachten.

Maar misschien heb je dit alles allang geprobeerd, zonder resultaat: nog steeds moet je gewoon heel vaak plassen. Soms werkte het zelfs averechts! Dat is niet vreemd, want het probleem zit niet in je blaas.

‘Als het probleem niet in mijn blaas zit maar in mijn hersenen – die geven tenslotte te vaak een seintje –, valt dáár dan iets aan te doen?’

Foto van twee plassende mannen in een openbaar toilet

Train je brein voor rust in je blaas

Nogmaals: het probleem zit niet in je blaas. Daarom helpen de meeste tips tegen vaak plassen helemaal niet.

Het zijn je hersenen die beslissen of je moet plassen, niet je blaas. Als je de echte oorzaak wilt aanpakken, moet je het dus op een ander niveau doen.

Zo lang mogelijk uitstellen helpt niet, maar voorzorgsplasjes werken ook averechts.

In de Rust in je blaas training ‘herprogrammeer’ je het automatische deel van je brein dat zorgt dat jij gaat plassen. Met kleine stapjes die voor iedereen met een overactieve blaas haalbaar zijn. Brein blij, blaas blij, jij blij. 

Lees hoe de Rust in je blaas training jou helpt om minder vaak te plassen en bovenal niet meer bezig te zijn met je blaas: