FaceBook Pixel Image

Suzan (42 jaar) had haar leven aangepast zonder dat ze er erg in had. Ze sportte al jaren niet meer, nadat de urine langs haar benen liep toen ze touwtje sprong.

“Ik wist niet wat me overkwam. Het liep echt langs mijn benen. Ik moest er eerlijk gezegd om lachen. Maar achteraf dacht ik: Wat is dit? Wat gebeurt hier?”

Urineverlies tijdens sporten komt enorm vaak voor. Net als de combinatie urineverlies – touwtje springen. Lees hier wat Suzan deed om haar urineverlies te stoppen. 

Ongewild urineverlies tijdens het sporten

Vanaf toen ging ik met sporten altijd pal voor de les naar de wc. En als het nodig was nog een keer.

Later besloot ik te stoppen met sporten, waardoor het leek of ik minder last had van de urine incontinentie. Maar ik paste me wel meer en meer aan, omdat het natuurlijk niet over was. Als ik een iets te volle blaas had en moest niesen, dan had ik wel eens last, vooral bij een volle blaas.

Iets meer dan twee jaar geleden begon ik weer met sporten, bij Mom in Balance. ‘s Ochtends ging het allemaal prima, maar tijdens de avondtrainingen verloor ik urine als we gingen rennen of kracht moesten zetten. Die druk in de buikholte zorgde voor ongewenst urineverlies. Daar baalde ik enorm van.

 

“Ik wil gewoon alles kunnen doen”

Tegen de trainster heb ik gezegd: ik heb een beetje last van urineverlies, dus soms doe ik even iets anders. Op een gegeven moment gaf zij ook alternatieve oefeningen vanwege mijn bekkenbodem. Maar ja, dat wil je niet. Ik wil niet afhaken omdat ik het niet droog hou. Ik wil gewoon alles kunnen doen.

 

Bekkenfysiotherapie hielp tijdelijk

Ik ben eerst naar de bekkenfysio gegaan. Ik voelde toen te weinig stimulans. Ik moest best wel vaak oefeningen doen op de dag. Ik werk vier dagen, heb een gezin.

Het is druk zat, dus dat vergat ik vaak. Dan zag ik weer in mijn agenda de volgende afspraak staan. Dan ging ik weer oefenen, net zoals je extra gaat tandenstokeren als je weer naar de tandarts moet. Dat idee.

 

“Ik had mijn leven aangepast”

Vanuit Mom in Balance kreeg ik de tip om het webinar van de SUN training te kijken, tijdens hun ‘maand van de bekkenbodem’.

Door het webinar 7 tips om je urineverlies te stoppen werd ik enthousiast. Er zaten twee logische dingen in. Aan de ene kant het trainen met weerstand. Aan de andere kant dat je aandacht moet besteden aan je spieren, zodat je hersenen er ook weer ruimte voor maken.

Wat ik fijn vond bij de SUN training was dat er elke keer delen vrijkwamen, wat stimuleerde om vol te houden. En er is de Facebookgroep. Ik ben helemaal niet van Facebook, maar ik ben daar wel in gegaan om meer betrokken te zijn. Ik postte niet veel in die groep, maar door te lezen en te volgen en de structuur van de training had ik houvast om serieus aan de slag te gaan.

 

“De SUN training is meer dan alleen maar oefeningen doen”

Ik wilde alles uit de training halen. Zo heb ik aan het begin de veelgestelde vragen gelezen, ik heb veel zelf gevraagd, dingen teruggekeken.

Ik heb niet een vaste planning gemaakt. Dat werkte niet voor mij. Ik had een uitgeprinte kalender liggen en als ik oefeningen gedaan had, dan tekende ik daar een smiley op met allerlei variaties, met leuke kapsels en zo.

Als ik zag dat er al 2 dagen leeg waren, dan moest ik dus weer even aan de bak. En dat deed ik dus soms een keer ‘s ochtends, dan een keer ‘s avonds. Het was maar net een beetje hoe het dan voor mij uitkwam.

De SUN training is wel wat meer dan alleen maar heel klinisch die oefeningen doen. Dat hielp voor mij wel, want ik zat er heel technisch in van: eitje, hup, hup. Het hielp me om meer te luisteren naar m’n lijf in plaats van doen met m’n hoofd.

 

“Het trainen met de eitjes hoeft niet meer”

Tijdens de vakantie had ik het eitje meegenomen. Maar eenmaal daar dacht ik: ja, weet je, pfff, het is wel even best. Dat bleek een goed besluit, want toen kon ik testen of het allemaal goed zou gaan.

Toen ik na de vakantie weer ging sporten, ging het ook gewoon goed. Het is ook wat Erna had gezegd: als het over is, is het ook over en dan hoef je niet meer te oefenen. Urineverlies bij touwtje springen? Het is gewoon verleden tijd!

 

“Urineverlies tijdens sporten? Niet meer mee bezig”

Ik hoopte door de SUN training weer te kunnen hockeyen. Dat kon ik namelijk echt niet droog. Toen het trainen met Mom in Balance goed ging, durfde ik de stap te zetten.

Ik had niet gedacht dat het zo snel en zo makkelijk zou gaan. Mijn verwachting was dat ik tijdens de hockeytraining nog wel moeilijke momentjes zou hebben. Maar ik merk dat ik er onder het rennen niet meer mee bezig ben. Dat is het fijnste: dat je er niet meer over na hoeft te denken.

De gedachte aan urineverlies bij touwtje springen is ook weg. Ik kan nu echt genieten met mijn kinderen. Zó fijn!

Heb jij ook urineverlies bij sporten?

Ongewenst urineverlies bij lachen, niezen, hoesten, tillen, sporten. Kortom, bij een toename van druk in de buik. Het heet stressincontinentie. Deze vorm van urineverlies bij vrouwen komt erg vaak voor: bij de helft van alle vrouwen!

Sommige vrouwen gebruiken incontinentiemateriaal om de urine op te vangen. Of een sporttampon tegen urineverlies tijdens sporten. Maar dat lost het probleem eenvoudigweg niet op.

Een tvt-operatie of ‘blaasbandje’ helpt maar bij 4 van de 5 vrouwen. Bekkenfysiotherapie kan helpen, maar de meeste vrouwen die de SUN training doen, hebben al zo’n traject achter de rug. Net als Suzan: zonder blijvend resultaat.

Zwart-wit foto van blij meisje zonder urineverlies bij touwtjespringen

Stop blijvend je urineverlies bij inspanning

De unieke aanpak in de SUN training maakt dat je wél je urineverlies stopt. Ook urineverlies bij sporten. En vlug ook, als je net zo doorzet als Suzan, en trouwens ook Heleen, die na 22 jaar incontinentie weer ‘droog’ kan sporten. Ook Nyncke kan weer hardlopen zonder urineverlies; en zonder vaginale ring. Zo zijn er nog meer ervaringen van vrouwen die weer sporten zonder urineverlies na de SUN training.

Herken jij jezelf in een of meer van de volgende situaties:

  • Ongewild urineverlies tijdens sporten of als je gaat hardlopen
  • Een natte broek bij hoesten, niezen, lachen
  • Urineverlies bij touwtje springen of trampoline springen
  • Druppeltjes urineverlies bij wandelen

Klik dan verder om te lezen hoe jij door de SUN training jouw urineverlies kan stoppen:

Let op: De SUN training is niet bedoeld voor aandrangincontinentie of urge incontinentie. Daarvoor kun je beter naar de Rust in je Blaas training.

 

Niet alleen Suzan deelde haar ervaringen over de SUN training. Kijk maar eens bij de uitgebreide reviews over de SUN training.

P.S. Op verzoek van Suzan hebben we een andere foto en een andere naam gekozen. Haar leeftijd is wel 42 jaar. Haar ervaringen zijn uiteraard door haar zelf verteld!