Keer op keer verbaas ik me dat vrouwen met urineverlies zich steeds verder aanpassen. Uit schaamte, uit gewoonte, uit onwetendheid. Alsof urineverlies erbij hoort, na zwangerschap en bevalling, na de overgang. Urineverlies bij sporten, urineverlies bij paardrijden. Urineverlies bij inspanning, zoals bij hoesten, niezen, lachen. En dat terwijl de SUN training dit type urineverlies bij vrouwen simpelweg stopt.

Als je je leven aanpast, heb je minder last van urineverlies. Dan is het niet meer elke dag raak. Maar hoe ver wil je gaan, die negatieve invloed van urineverlies?

Regelmatig vullen vrouwen de vragenlijst in op de website, waarmee je kunt testen hoe erg je urineverlies echt is. Er staat ook een vraag bij hoeveel invloed het ongewilde urineverlies heeft op je dagelijks leven, op een schaal van 0 tot 10.

Foto van vrouw met paard ervoer urineverlies tijdens paardrijden.

Ongemerkte aanpassingen

Laatst sprak ik Sarah (40), een vrouw met fors urineverlies, die een 3 had ingevuld als antwoord op die vraag. Terwijl ze geopereerd zou gaan worden. Ik begreep er niks van: waarom zou je je laten opereren, inclusief narcose, littekenweefsel en 20% kans op geen effect en zelfs complicaties, als de invloed op je leven slechts een 3 is? Ik stelde haar deze vraag.

“Ik had steevast dieprode schuurplekken door urineverlies. Het deed zoveel pijn. Ik moest zelfs mijn droom opgeven,” vertelt Sarah met natte ogen.

Elk vrij uurtje was ze op de manege als 8-jarig meisje. In haar kamer een rij spaarvarkens voor haar droom… Twintig jaar later was het zover. Op en top gelukkig reed ze elke dag op haar eigen paard.

Urineverlies bij paardrijden

Maar alles veranderde toen ze moeder werd. Het begon met af en toe, maar langzaamaan verloor ze steevast urine met pijnlijke schuurplekken door de wrijving van haar natte broek.

Het ging van inlegkruisjes naar maandverband. En van maandverband naar incontinentiemateriaal. Van de lichtste naar de luiers. En zelfs dat was met paardrijden niet genoeg.

Op de vraag: hoeveel invloed heeft je urineverlies op je dagelijks leven op een schaal van 1 tot 10 had ze in eerste instantie een 3 geantwoord. Totdat ze eerlijk ging kijken en deze herinneringen bovenkwamen. “Eigenlijk is het een 11 op een schaal van 0 to 10…”

Misschien denk jij ook wel dat het wel meevalt met je urineverlies. Dat kan natuurlijk echt zo zijn, maar stilzwijgend accepteren en aanpassen komen veel vaker voor, net zoals bij Sarah. Ongemerkt pas je je aan. Geef je je droom misschien wel op. Dat is de negatieve invloed van urineverlies.

Foto van vrouw die gaat hardlopen zonder urineverlies

Urineverlies bij sporten

Lees hier het verhaal van Mariëlle (49) die ook haar favoriete sport aan de wilgen had gehangen. Totdat ze de SUN training had gevolgd.

“Ik was gestopt met hardlopen”

Ik ben een hardloper, maar ik was gestopt omdat ik urine verloor tijdens het hardlopen. Bij de finish van de Dam-tot-Damloop dacht ik: dit kan niet waar zijn! Ik droeg een inlegkruisje, maar dat was niet genoeg…

Ik ging over op wandelen, omdat je dan niet zo hard neerkomt als bij hardlopen. Maar tijdens een lange wandeling droeg ik incontinentiemateriaal en zelfs dat was niet voldoende. Toen dacht ik: ik moet echt aan de slag!

Ik schaamde me voor het urineverlies. Ik zou nooit naar mijn huisarts gegaan zijn. Maar ik wist ook dat het alleen maar erger zou worden.

Toen ik Erna hoorde vertellen over de training dacht ik meteen: dit moet ik doen! Dit kan goed de juiste manier zijn om mijn urineverlies te stoppen.

Haar passie dat incontinentie niet nodig is, dat ze dat echt wil oplossen voor zoveel mogelijk vrouwen, dat overtuigde me. Ik vond het ook fijn dat Erna arts is. Ze heeft haar kennis niet zomaar ergens opgedaan, ze kan het echt onderbouwen. Dat gaf me vertrouwen, plus het feit dat het zo eenvoudig is op te lossen.

“Ik kan nu hardlopen zonder urineverlies”

Voor de geheime Facebook groep heb ik me niet aangemeld. Over dit onderwerp hoeven andere mensen niet 1-2-3 van alles te weten. De training zonder de Facebook groep was voldoende, want ik ben van mijn klachten af! Ik kan nu hardlopen zonder urineverlies en als ik moet niezen, hoef ik niet meer na te denken. Het gaat nu vanzelf goed.

Ik vind het gewoon geweldig! Ik kan het alle vrouwen die urineverlies hebben aanbevelen! Ik ben echt heel erg blij dat ik de training heb gedaan. Lachen of sporten moet elke vrouw gewoon kunnen!

Heb jij ook genoeg van alleen maar wandelen? Wil je, net als Mariëlle, weer ‘droog’ hardlopen? En een einde maken aan urineveries bij paardrijden? Ruim de helft van de vrouwen heeft last van ongewenst urineverlies. Je bent dus echt de enige niet.

De SUN training is voor vrouwen met urineverlies bij inspanning. Dat is incontinentie tijdens:

  • lachen
  • niezen
  • hoesten
  • tillen
  • sporten, zoals hardlopen, paardrijden, hockeyen, tennissen
  • lange wandelingen
  • springen
  • huishoudelijk werk

Kortom, urineverlies bij inspanning. Het is een compleet, online programma waarmee je jouw urineverlies stopt. Blijvend. 
Maak een einde aan urineverlies bij paardrijden, urineverlies tijdens het sporten, en andere vormen van inspanning. 

Dit zeggen andere deelneemsters aan de SUN training:

Klik op de knop en lees snel verder hoe de SUN training jou kan helpen:

Let op: heb je een overactieve blaas of vaak aandrang om te plassen? Kijk dan bij de Rust in je Blaas training

Niet alleen Mariëlle deelde haar ervaringen over de SUN training. Kijk maar eens bij de uitgebreide reviews over de SUN training.