Dat allesoverheersende gevoel dat je moet plassen… en dan niet een keer of zes per dag, maar zo’n beetje elk uur. Ontzettend vermoeiend, zo’n overactieve blaas. Je vraagt je af hoeveel ml je normaal zou moeten plassen. En of je dat ooit zal halen.
Natuurlijk wil je weer controle over je blaas, maar misschien twijfel je of een blaastraining wel werkt. Zeker als je al lange tijd worstelt met je overactieve blaas. Gelukkig is er een andere aanpak die wel werkt.
Wanneer spreek je van overactieve blaas?
Er is sprake van een overactieve blaas wanneer je je herkent in één of meer van de meest voorkomende klachten:
- Je voelt te vaak aandrang om te plassen of steeds een drukkend gevoel op je blaas
- De tijd tussen de plassen te kort is – je plast niet meer dan 200 ml per keer
- Je per nacht twee keer of vaker je bed uit moet om te plassen
- Je vaak voorzorgsplasjes doet – terwijl je geen aandrang hebt
- Je last hebt van ongewild urineverlies als je aandrang voelt, ook wel urge-incontinentie genoemd
Hoe vaak plassen is normaal?
Zes à zeven keer plassen per dag normaal, waarvan één keer ’s nachts. Natuurlijk hangt het wel af van hoeveel je drinkt en eet. In bijvoorbeeld soep, groenten en fruit zit namelijk veel vocht. Ook kan het zijn dat je vaker moet plassen, omdat je veel koffie, thee, cola of alcohol drinkt. Die prikkelen je blaaswand. Maar dan nog: Elk half uur plassen is echt te vaak.
Wat is een ‘normale plas’?
Je vraagt je vast wel eens af hoeveel ml per plasbeurt normaal is. Een ‘normale plas’ is tussen de 200 en 500 ml.
De ochtendplas kan groter zijn dan 500 ml, omdat je dan natuurlijk uren hebt geslapen. Een plas van 600-800 ml is niet uitzonderlijk. Overdag wil je liever eerder plassen om ervoor te zorgen dat je geen uitgerekte blaas krijgt.
Plas je kleine plasjes van minder dan 200 ml, dan heb je een overactieve blaas.
Alles draait om je overactieve blaas
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas. Ken jij dat ook, dat er amper tijd zit tussen de laatste keer dat je naar het toilet bent geweest en het gevoel dat je weer moet? Of dat je al te laat bent? Om knettergek van te worden.
Die hevige aandrang kan het gevolg zijn van:
- een eerdere blaasontsteking
- het gebruik van bepaalde medicijnen
- bestraling of een operatie aan of rond je blaas of plasbuis
Het kan ook te maken hebben met je opvoeding. Bijvoorbeeld dat je van je ouders altijd ‘voor de zekerheid’ moest plassen, terwijl je geen aandrang had.
Lang niet altijd is er bij een overactieve blaas een duidelijke oorzaak aan te wijzen.
De standaard blaastraining helpt niet
Bij de standaard blaastraining moet je je plas uitstellen, de wekker zetten of oefeningen voor je bekkenbodem doen. Dat werkt alleen niet, want de oorzaak van het probleem zit niet in je blaas!
De oorzaak van een overactieve blaas zit in je automatische brein. Dat stukje brein dat jou beschermt tegen gevaar. Gevaar dat allang geweken is, want die blaasontsteking, bestraling, operatie of opvoeding is allang verleden tijd. Alleen is je ‘software’ niet up-to-date.
Vechten tegen de aandrang en uitstellen werken averechts: je automatische brein raakt in paniek en geeft alleen maar vaker aandrang. Of erger nog: slaat het signaal van de aandrang over en zet direct de ‘plaskraan’ open.
Bekkenbodemoefeningen tegen een overactieve blaas zijn ook zinloos, want nogmaals: het probleem zit in je brein.
Een standaard blaastraining werkt dus niet. Net zomin als bij Sabrina. Zij koos voor de Rust in je Blaas training omdat ze het helemaal beu was om altijd te moeten nadenken voordat ze iets ging ondernemen.
“Altijd was ik bezig met: waar is een toilet?“
“Als ik ergens naartoe ging, wilde ik alles precies uitgestippeld hebben: hoelang duurt het en waar kan ik daar een toilet vinden?
Om die continue aandrang te voorkomen, dronk ik steeds minder. Leuke activiteiten met de kinderen ging ik vermijden. Ik was bang naar de wc te moeten terwijl dat niet mogelijk zou zijn. Enorm frustrerend allemaal en ik voelde me ook tot last voor mijn gezin. Want tja, mama moet weer…
Online kwam ik de Rust in je Blaas training tegen. Het verhaal op de website gaf me herkenning – dat had ik nog niet eerder gehad.
Dus besloot ik te starten met de blaastraining van Erna Beers om eindelijk controle over mijn blaas te krijgen.
Tijdens de training leerde ik dat jezelf afleiden om de aandrang te verminderen echt helpt.
De aandrang verdween dan een tijdje, waardoor ik rustig verder kon gaan met waar ik mee bezig was. Ik vond het ook heel fijn dat je vragen kunt stellen aan een arts, Erna dus. En dat er een geheime Facebook-groep is waar je je verhaal of vraag over je overactieve blaas kwijt kunt.
De blaastraining helpt echt, het gaat steeds beter met me. Als ik een dipje heb, weet ik nu wat ik kan doen. Ik drink nu gewoon mijn kop thee voordat we ergens heen willen. En als ik aandrang heb, blijf ik rustig.
⭐⭐⭐⭐⭐
Sabrina (43 jaar)
De blaastraining die je rust geeft
Ga jij elke dag wel tien, vijftien keer plassen? Ook als je een half uur geleden nog bent geweest? Omdat je simpelweg bang bent urine te verliezen of het niet lukt de aandrang de baas te zijn?
En wil je net als Sabrina een effectieve blaastraining volgen, zodat je veel minder vaak hoeft te plassen en eindelijk weer onbezorgd kunt leven?
Lees hier wat de Rust in je Blaas training voor jou kan betekenen. Al heel veel vrouwen en mannen zijn je voorgegaan.
Zo ook Julia en Janet. Julia werd radeloos van de aandrang en ervaart na het volgen van de training echt rust. Janet geeft na het volgen van de training aan dat de continue spanning in haar gevoelige blaas eindelijk weg is.
Kijk je ernaar uit om trots een wc voorbij te lopen zonder een voorzorgsplasje te plegen of plotselinge aandrang te voelen? Meld je dan nu aan voor de Rust in je Blaas training:
Klik op de knop en lees snel verder hoe de Rust in je blaas training jou kan helpen:
Niet alleen Sabrina deelde haar ervaringen over de Rust in je blaas training. Kijk maar eens bij de uitgebreide reviews over de Rust in je blaas training.