Poep, pies en je bekkenbodem

Heb jij:

  • Incontinentie bij inspanning, zoals lachen, niezen, hoesten, hardlopen, tillen, enzovoort
  • Blaasontstekingen
  • Maagklachten
  • Harde ontlasting, scheurtjes bij je anus, aambeien
  • Pijn bij het vrijen, weinig gevoel in je vagina, niet goed kunnen klaarkomen

Dan is de kans groot dat jouw bekkenbodemspieren te strak gespannen zijn.

November 2016. Ik had een afspraak met Joke Groen, een van de grondleggers van de bekkenbodemfysiotherapie in Nederland. Tussen twee van haar reizen door: ze kwam net terug uit Zuidoost-Azië, waar ze een cursus had gegeven aan fysiotherapeuten. Twee dagen later ging ze alweer naar Amerika voor een lezing.

Een autoriteit op haar gebied, met enorm veel verstand van zaken, en een overvolle agenda. Een maand later zou ze met pensioen gaan.

Ik was dus superblij dat ze tijd voor me maakte. Dat wilde ze graag, voor een seksuoloog in spé, die een training zou gaan geven waarin de bekkenbodemspieren uitgebreid aan bod zouden komen.

Ik vroeg haar het hemd van het lijf en ze overlaadde me ook echt met informatie. Veel daarvan heb ik verwerkt in mijn training uiteraard. Goud waard!

 

Vaker te strak dan te zwak gespannen bekkenbodem spieren

Joke vertelde me dat Europese vrouwen (mannen en kinderen trouwens ook) vaak een te strak gespannen bekkenbodem hebben. Vaker nog dan te zwakke bekkenbodemspieren.

Hoe dat komt? We zitten teveel. En dan gaat het niet alleen over meer bewegen, maar ook over zitten op het toilet. “Huh?”, zei ik, “die wc’s van ons zijn juist superfijn!” Maar niets is minder waar.

Onze toiletten zorgen ervoor dat we onze bekkenbodemspieren niet kunnen ontspannen. De gevolgen? Ik herhaal ze nog even:

  • Incontinentie bij inspanning, zoals lachen, niezen, hoesten, hardlopen, tillen, enzovoort
  • Blaasontstekingen
  • Maagklachten
  • Harde ontlasting, scheurtjes bij je anus, aambeien
  • Pijn bij het vrijen, weinig gevoel in je vagina, niet goed kunnen klaarkomen

In hoeveel punten herken jij jezelf? Bij mij was het 5 maal ‘check’ in november 2016. En nu? Vijfmaal ‘nee’!

We denken vaak dat we onze voeding moeten aanpassen om onze maagklachten en harde ontlasting aan te pakken, maar dat soort klachten blijken vooral samen te hangen met een verkeerde houding op het toilet.

 

Hurken zoals de Fransen

De juiste houding op de wc is de hurkhouding, zodat je bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. Die Fransen, Japanners en heel veel anderen op deze wereld hebben dat dus blijkbaar goed begrepen. Nu vind ik Franse wc’s meestal te vies voor woorden, maar ik kreeg opeens meer waardering voor hun aanpak…

Maar om mijn toilet nou te vervangen door een gat in de grond, is ook zo wat. Toch?

Gelukkig bleek er een eenvoudige oplossing: de Squatty Potty. Een supersimpel krukje dat dé oplossing is voor het Europese wc-probleem. Er zijn verschillende video’s waarin de werking wordt uitgelegd.

De eerste video is in het Engels. Het is vooral erg grappig en je hoeft de taal niet machtig te zijn om te begrijpen wat het nut is van het krukje.

De tweede video is in het Nederlands en legt helder uit waarom het gebruik van de Squatty Potty echt helpt.

 

 

Zwanenhals

Het bleek zo vanzelfsprekend als wat:

Een van de bekkenbodemspieren vormt een lus om het laatste deel van je darm, waar je ontlasting zich verzamelt. Die spier zorgt voor een soort zwanenhals in je darmen. Wel zo makkelijk: zo verlies je niet voortdurend ontlasting, maar alleen als je die spier ontspant.

Als je op een Europees toilet zit, kan die spier zich niet helemaal ontspannen. Daardoor blijft de zwanenhals in je darmen bestaan en moet je persen.

Maar als je hurkt, dan ontspant de spier zich wel helemaal en komt je ontlasting makkelijker naar buiten. Geen gepers dus. En dus geen harde ontlasting meer, geen aambeien en geen scheurtjes.

Voor alle bekkenbodemspieren geldt trouwens dat ze zich beter kunnen ontspannen door die hurkhouding. Het is dus ook voor de spieren om je urinebuis en vagina goed om te hurken.

 

Als sneeuw voor de zon…

Het was zo helder, dat ik vanaf dat moment ben gaan hurken op het toilet. Maar, Nederlands als ik ben, gebruikte ik eerst een krukje van een welbekend Zweeds merk, maar daarmee blijven je benen te dicht bij elkaar om de bekkenbodem goed te ontspannen.

Toen ik overstapte op de Squatty Potty merkte ik gelukkig al gauw verschil. De eerdere problemen, die ik altijd had geaccepteerd, verdwenen als sneeuw voor de zon! Door dat simpele en slimme krukje had ik geen maagklachten meer, omdat onderaan mijn darmen er geen opstopping meer was. Erg fijn, kan ik je zeggen.

Daarnaast deed ik uiteraard de oefeningen uit de SUN training* om mijn incontinentie te stoppen, maar toch: mijn bekkenbodem ontspande zich voelbaar in een paar weken tijd, werd zachter en flexibeler.

 

Breed en hoog

Als je een krukje wilt gebruiken, let dan op deze twee punten:

  • Je knieën moeten hoger komen dan je heupen
  • Je voeten moeten wijd uit elkaar staan

Bij de Squatty Potty maak je de goede hurkhouding. Je kunt de kruk bestellen via bol.com en andere websites. Inmiddels zijn er ook goede, goedkopere krukjes te koop.

Ook met een krukje moet je evengoed zitten met een rechte, ontspannen rug en met voeten én knieën wijd uit elkaar.

Dus: zorg dat je hurkt en geniet van een ontspannen bekkenbodem. En vooral ook van alle voordelen die het heeft!

Klik op de knop en lees snel verder hoe de SUN training jou kan helpen:

Niet alleen Joke deelde haar ervaringen over de SUN training. Kijk maar eens bij de uitgebreide reviews over de SUN training.

P.S. Als je kinderen hebt en/of een man in huis – voor hun bekkenbodem is hurken ook goed! Ook als zij geen incontinentie hebben.

P.P.S. Wil je dit delen met anderen? Graag! Hoe meer mensen dit weten, hoe beter!

(Ik heb geen aandelen in Squatty Potty. Ik deel dit omdat ik graag help)

* De SUN training zorgt ervoor dat je incontinentie bij inspanning (stress incontinentie) stopt. Een essentieel onderdeel is het leren ontspannen van je bekkenbodem.

→ Lees hier meer over de SUN training