“Na 7 jaar eindelijk geen urineverlies meer”

Al sinds het begin van de cursus Train je vaginale spieren en de SUN training zijn er zulke mooie resultaten. Zoveel vrouwen met urineverlies die helemaal van hun klachten afkomen. Sommige dames blijven me extra bij. Bijvoorbeeld omdat de incontinentieklachten heel ernstig waren of er een schrijnend verhaal achter zat; heel veel taboe of schaamte of stilzwijgend opgeven.

Nyncke (37 jaar, moeder van drie kinderen) is een van die cursisten van wie de klachten én de resultaten me waarschijnlijk de rest van m’n leven bij zullen blijven. Zij had stilzwijgend opgegeven, totdat ze over de cursus hoorde en aan de slag ging. Lees zelf maar…

“Als ik voor de spiegel stond, zag ik dat ik helemaal nat was. Ik schaamde me.”

“Ik was 30 jaar toen ik last kreeg van urineverlies. Als ik ging hardlopen, droeg ik maandverband, maar dat was niet voldoende. Soms was mijn broek helemaal nat en ging ik door de achterstraatjes weer naar huis. En als ik de slappe lach kreeg, voelde ik dat het niet goed ging. Ik probeerde het een beetje te verdoezelen, maar voor de spiegel zag ik dat ik helemaal nat was. Ik schaamde me en was bang dat iemand het gezien zou hebben.

“Ik moest elke dag lang oefenen, met minimaal resultaat.”

Een goed aangeschreven bekkenbodemfysiotherapeut constateerde verzakkingen bij mij. Bij haar deed ik oefeningen, terwijl zij continu met haar vingers tegen mijn bekkenbodem aan zat. Dat vond ik ook niet fijn. Het is toch een intiem gedeelte. Thuis moest ik elke dag lang oefenen, met minimaal resultaat. Ik kreeg een vaginale ring aangemeten, een pessarium, maar zelfs daarmee verloor ik ook nog wel eens wat urine. Het voelde niet fijn om dag en nacht zo’n ring te dragen. Ik voelde me er ook minder aantrekkelijk door en met vrijen was het altijd een gedoe.

“Ik had niet zo heel veel hoop op verbetering.”

Er was mij aangedragen dat ik een operatie kon ondergaan. Dat hield ik in mijn achterhoofd, voor als ik een jaar of 40 zou zijn. Omdat ik deze klachten al jaren had en ik het traject bij de fysiotherapeut al achter de rug had, had ik niet zo heel veel hoop meer op verbetering. Toen ik hoorde over de cursus zat ik krap bij kas, maar ik wilde het wel een kans geven. Ik dacht: Als je kijkt naar wat het zou kunnen opleveren, dan is het eigenlijk helemaal niet zoveel geld en dan kan het me wel een operatie besparen.

“Ik draag de ring nu nooit meer!”

Tijdens de cursus, nadat ik de ring af en toe vergat te dragen, bleek dat ik droog bleef. Wat een verademing! Daardoor kreeg ik het vertrouwen om de ring vaker niet te dragen. Nu draag ik de ring nooit meer! Het oefenen zoals tijdens de cursus hoeft niet meer: mijn spieren regelen het nu automatisch.

Het hardlopen ben ik aan het oppakken na een blessure. Laatst liep ik hard zonder ring in. Dat was kort met wel een behoorlijke afstand met wandelen. Eerder moest dat echt met allerlei hulpmiddelen en dan ging het nog mis. Nu bleef ik droog! Vorige week moest ik niezen. Ik had haast, dus ik liep snel en onder het lopen nieste ik. Een paar seconden later dacht ik: O ja, een tijdje geleden zou ik stil zijn gaan staan, met mijn benen een beetje half over elkaar, aanspannen en dan niezen en nu doe ik het in de loop en dat alleen al is zo’n verademing. Ik ben er echt vanaf!

“Die zeven jaar urineverlies had ik graag voorkomen.”

Iedere vrouw met incontinentieproblemen zou ik de cursus aanbevelen, maar extra aan vrouwen voordat ze kinderen krijgen om te zorgen dat ze niet al die problemen krijgen. En anders na de bevalling om in elk geval niet met incontinentie rond te blijven lopen. Die zeven jaar urineverlies had ik voor mezelf graag voorkomen. Dat gun ik elke vrouw!”

Wil jij ook eindelijk van je incontinentie af? Dat kan! Klik op de knop voor meer informatie.

© Erna Beers | Binnendoor 16 | 1211 NW Hilversum | Klantenservice 035-2055011